"Aha no i Klub piłkarski Podhale oficjalnie wyparł się kibiców Podhala."
Nie no proszę o czytanie ze zrozumieniem.
Poniżej wycinek tekstu oświadczenia:
" oświadczamy, że NKP PODHALE nie posiada zarejestrowanego klubu kibica i nigdy nie było organizatorem wyjazdu kibiców na żadne spotkania z udziałem naszych piłkarzy czy to grup młodzieżowych czy też drużyny seniorskiej. Z tego względu nie możemy, jako klub ponosić odpowiedzialności prawnej ani moralnej za zachowanie osób, które przyjeżdżają na mecze indywidualnie i z własnej inicjatywy. Ubolewamy nad tym, co stało się w dniu 9.5.2010. Potępiamy takie zachowanie i nie identyfikujemy się ze sprawcami tego zajścia."
Czy tutaj pisze, że nie są to kibice NKP PODHALE??? Czy pisze tutaj również, że to oni są odpowiedzialni za zajście???
Odpowiedzcie sobie sami, a stwierdzenie, że klub oficjalnie nie posiada zarejestrowanego kluby kibica

jest zgodne z prawdą , jak również potępia tego typu zachowanie. Tyle w temacie.
Kibice byli, są i będą. Jakość kibiców ich zachowanie to inna bajka, ale kibic to kibic?
Kibic powinien:
- dbać o dobre imię klubu
- utożsamiać się z barwami i herbem klubu
- swoim zachowaniem nie narażać klubu na straty finansowe
- nie stwarzać zagrożenia na stadionie i wokół niego
- nie wstrzynać bójek i burd na stadionie i wokół niego
- nie narażać innych kibiców i samego siebie na uszczerbek na zdrowiu
- kibicować w sposób kulturalny z zachowanie wszelkich norm moralnych
- szanować zawodników drużyny przeciwnej
- itp. itd.
No teraz powykreślajcie punkty które nie są przestrzegane

Należy pamiętać, że zmiana nazwy z SZAROTKI na NKP PODHALE to ukłon w stronę kibiców i wszystkich sympatyków, którym ta nazwa jest bliska sercu.
Klub jest dla kibiców, piłkarze grają dla kibiców, władze klubu muszą zapewnić piłkarzom i wszystkim kibicom przybyłym na mecze czy to nowotarskim czy przyjezdnym odpowiednie warunki z zachowaniem należytego bezpieczeństwa na stadionach. Mam nadzieję, że kibice rozumieją, iż zachowanie na trybunach i wokół stadionu bije w klub, który nie jest potentatem finansowym nawet w „B” klasie. Kary mogą być surowe ,a wtedy klub padnie i nie będzie, komu kibicować. Mam nadzieję, że Trute to pierwszy i ostatni taki zgrzyt i nie dojdzie do eskalacji tego problemu w przyszłości.